marți, 30 decembrie 2008

Lupu si Jitareanu, in Guvern

Chestiunea numarului de ministri ieseni in Guvern apare ca un indice de performanta politica, ceea ce ma surprinde, atat prin ingustimea judecatii, cat si prin lipsa de avantaj public pentru fiecare cetatean, iesean sau nu. Judecata ar fi ca suntem in competitie cu alte localitati la alocarea fondurilor si programelor guvernamentale, de aceea ar fi necesar sa avem ministri localnici. Studiile de necesitate, strategiile de dezvoltare, chiar programul de guvernare devin inutile, ba chiar inexistente, pentru ca, nu-i asa, mai importanta este influenta politica a ministrilor si a sefilor lor politici.

Sa fiu iertat dar Iasul sufera din greu dupa o asemenea gandire paguboasa, asta fiind usor de constatat atunci cand aducem in discutie aeroportul, soseaua de centura, autostrazile (deoarece consider nimerit ca orasul sa se afle la intersectia a doua autostrazi, Nord-Sud si Est-Vest) sau alte programe de reabilitare a infrastructurii care sa permita un echilibru de dezvoltare intre toate regiunile tarii.

E ca si cum in loc sa circuli cu o masina buna, intretinuta corect, cu performante tehnice superioare, ai prefera sa folosesti patru rable, ruginite, defecte, care te lasa de izbeliste, taman cand ai mai mare nevoie de ele. Sincer, desi port o amicitie respectuoasa unuia dintre fostii ministri ieseni, imi crapa obrazul de rusine gandindu-ma la proasta imagine pe care au consacrat-o ideii de ministru iesean. Dupa asemenea paguba, ma temeam ca va trece mult timp pana cand vom mai auzi de iesean in Guvern, indiferent cat de potrivit ar fi pentru asemenea pozitie.

Auzind ca doi oameni pe care ii cunosc sunt propusi pentru functii guvernamentale m-am bucurat, cu un ochi mai mare razand si cu unul mai mic plangand. Victorel Lupu si Gerard Jitareanu sunt doi oameni cu o statura profesionala de invidiat, cu o experienta incontestabila. Peste toate, o atitudine ferma si demna. Din acest motiv ochiul mic plange ca vor pleca din Iasi.

Despre rectorul Universitatii Agronomice pot spune doar ce stie toata lumea: nu-l vorbeste nimeni de rau, desi adversitatile universitare sunt renumite. Mai mult si-a ferit scoala de scandalurile teribile in care s-au afundat alte universitati iesene.

Pe Victorel Lupu il stiu mai demult. Am lucrat impreuna ani de zile si am avut cum sa constat direct toate calitatile pentru care este respectat. Ma bucur ca, la un moment dat, am discutat despre domnia sa intr-un context care avea sa fie de bun augur. Prin 1997, odata cu venirea dreptei la putere, incepuse epurarea politica din institutiile statului. Erau dati afara, la modul cel mai josnic posibil, directori de institutii, pentru a face loc ciocoilor Conventiei. Se punea si problema schimbarii lui Victorel Lupu din functia de director la Finantele Publice. Directorul de atunci al RAJAC, actualul primar Gheorghe Nichita m-a intrebat cum ar reactiona opinia publica in cazul in care l-ar aduce pe Victorel Lupu la regie. I-am raspuns ca toti cei care il cunosc pe Victorel Lupu il apreciaza pentru calitatile sale profesionale si pentru valoarea sa umana. Avantajul regiei, cu un asemenea profesionist ar fi incomparabil fata de criticile si atacurile politice care ar putea aparea. Decizia lui Gheorghe Nichita a fost curajoasa, din punct de vedere politic, dar inspirata managerial. Peste putin timp, noul director economic al regiei a demonstrat din nou valoarea pentru care este atat de respectat.

Cred ca functia de secretar de stat pentru Victorel Lupu este un bun prilej pentru a da ocazia unui profesionist sa administreze treburile financiare ale tarii, pentru binele tuturor, nu numai al iesenilor. Sunt convins ca anvergura domniei sale depaseste ambitiile provinciale ale unui ministru care da bani la cinci comune pentru a fi ales senator. Odata cu asta se poate schimba si renumele prost de „ministru de Iasi”.

3 comentarii:

  1. Am incredere ca vor spala din rusinea celor din mandatul trecut si ca vor dovedi ca Iasul are si oameni capabili.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ciocoii Conventiei erau de fapt ai conventiei la DGFP si ai USD (cu PD din care ai facut parte pana in 2000) in multe alte locuri...
    Lupu a disparut la RAJAC si in perioada cea mai grea a PSD (atunci PDSR) n-a miscat nimic pt partid. Dar a aparut decisiv in primavara 2000 si a fost ales consilier judetean... Mai fusese si inainte. Am lucrat cu Lupu ani de zile... Profesionalismul lui e unul mai degraba mediocru. A avut mai ales norocul de a se plimba pe unde trebuie. Oricum, m-a mers la nici un minister..
    Dar nu am vazut un comentariu al tau despre Cosmin Coman ca secretar la MFP... Sau acum despre cat de bun ar fi Bulgariu...
    Nu cred ca Coman sau Jitareanu au dovedit, cum spunea Balaniscu, ca Iasul are si oameni capabili ... Da' poate gasim noi vinovati in alta parte si rezolvam...
    MCM

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca orice om de valoare, domnul Lupu are si dusmani. E normal, traim intr-o societate care permite calomnia si insulta. Poate ca dl Lupu n-a facut nimic pentru partid in 2000-2004, dar cu siguranta a facut bine economiei locale, chiar si numai prin faptul ca nu a practicat santajul economic si razbunarile politice, asa cum s-au intamplat dupa 2004.
    Despre Cosmin am numai cuvinte de apreciere, mai ales ca il cunosc de 12 ani, in timpul carora am lucrat aproape neintrerupt impreuna. Regret necazul pe care il are in aceste zile, pentru ca este un om care nu-si cruta sanatatea atunci cand se apuca de treaba. In acelasi timp, sunt convins ca nu vede functia de la guvern drept o sinecura calduta, ci un loc in care sa se afirme facand treaba. Banuiesc ca nu are prea mult loc de intors intre atatia gusteri oplositi in minister de tot felul de granguri care conduc banii tarii, indiferent de culoarea guvernului. Credeti-ma, stiu ce inseamna sa nu poti face treaba din cauza unor incompetenti urcati in functii prea inalte fata de nivelul lor de intelegere.
    Nu pot insa, sa nu sper ca Bulgariu, ca un om razbatator si energic (a luptat cu Niculescu, chiar daca si-a pus in pericol slujba) va lupta sa-i puna cu botul pe labe pe trepadusii din MFP, chiar daca va fi lovit in viata personala sau terfelit in presa de catre stapanii lor cu legaturi in media bucuresteana.
    Dupa cum spuneam, Lupu, Jitareanu, Coman, Bulgariu si inca multi altii vor reusi sa stearga de pe chipul Iasului rusinea de a da ministri incompetenti si corupti.

    RăspundețiȘtergere