Bătălia actuală se duce între cei care consideră
mâncarea carburant pentru o nouă zi și cei care slăvesc sosurile sofisticate la
creasta de prepeliță albastră.
Adică, sunt unii, domle, care nu se uită ce bagă
în gură. Iau din frigider farfuria pregătită de nevastă și cât dau un share și
două like-uri pe FB numai bine s-au încălzit sarmalele.
Culmea comodității e că folosesc cuptoare cu
microunde model clasic: un buton pentru putere și unul pentru timp. La urma
urmei, nici nu trebuie să știi carte, că are poze desenate: ceasul și semnul
celălalt.
La polul opus se află connaisseurii. Marii chefi
ai cuțitului și ai fundului de lemn, acești guru ai mușchiulețului și salatei
de rucola. Fac din fiecare gest o apoteoză de senzații, un ritual magic de
aromatizare a fasolei și de vrăjire a asistenței.
Ca să fiu sincer, mie îmi place mâncarea chinezească. Au și chinezii șmecheriile lor, dar mâncarea e gustoasă, cât vrei de picantă și simți nevoia să mai ceri o porție. Nu mă pricep s-o fac, însă.
Chestia e că, pentru mâncarea elaborată, care
include mai multe ingrediente și etape de pregătire, trebuie să te preocupi.
Porționarea, călirea, fierberea, coacerea, condimentarea, asezonarea sunt operațiuni
pe care le faci după ce ai ceva experiență. Poți să iei rețeta din carte sau de
pe youtube, dar prima tranșă sfârșește la gunoi. Abia după aia îți dai seama ce
n-a mers, așa că ori faci până îți iese, ori inventezi un sortiment nou, care
să poată fi mâncat.
Chestia nasoală, pentru gurmanzii leneși (ca
mandea), e că statul în picioare lângă aragaz câteva ceasuri nu e atractiv. Aș
prefera un aparat minune, cum e ăla care face pâine, care amestecă făina ca
să facă aluat, dospește aluatul și îl coace, în minim trei ore, în care ai
umplut casa de miros de pâine caldă și ți-ai cumpărat deja una de la magazinul
din colț, că nu mai puteai de poftă.
Știu că sunt variante combinate de cuptor cu microunde și
grill, cu programe preinstalate, care îți coc puiul pe care îl bagi congelat și
îl scoți rotisat, dar sincer, niciodată nu mi-au ieșit ca în poză.
În cazul ăsta, noua generație de cuptoare cu microunde
va fi complet SF. Nu vor fi niște simple cutii
electrice de încălzit și dezghețat ci vor fi niște mini-bucătării, unde chefi computerizați îți vor pregăti felurile cele mai sofisticate, ca la restaurantele de
mare fiță.
Vor avea posibilitatea să se alimenteze singure
din stocul de carne, sare, ulei sau cartofi. Vor tăia bucățile după
dimensiunile cerute, le vor prepara conform rețetei și vor cânta o mică melodie
populară calabreză când mâncarea va fi gata.
Nu-i așa că ar fi frumos?
"Draga mea, în seara asta voi găti ceva
special pentru tine, o rețetă din bucătăria franceză de la curtea lui Ludovic
X-XV, inclusiv. Când ne vom întoarce de la teatru/operă/film, vom savura un
meniu extraordinar pentru care m-am pregătit șase luni într-o bucătărie din
Provence." Iar tu, ca un seducător malefic, vei comanda prin telefonul tău
mobil, cu două ceasuri înainte, aplicația de Chateubriand cu sos de trufe,
astfel încât, atunci când vei intra pe ușă cu cucerirea inimii tale, deja
potolul s-a răcit la temperatura optimă pentru masticat. Atunci să vezi apreciere sinceră!
După ce îi vei pune inelul pe deget nu va mai conta că ai prostit-o așa de rău încă de la prima întâlnire, pentru că și ea, la rândul ei, îți va servi porții alese de la bucătarul de tablă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu