miercuri, 20 aprilie 2016

Am văzut orașul cu ochi străini

„Ce oraș frumos!”, „Ce interesant!”, „Ce imagini impresionante!” Ca să fiu sincer, mie mi se gonflează cordul când aud străinii (de oraș) cum laudă Iașul.
E și mai plăcut atunci când știi că laudele sunt întemeiate.

Să presupunem că vine în vizită vărul Stelică, cu care nu v-ați mai văzut demult și doriți să-l impresionați cu atracțiile locale. Puteți să-l plimbați prin noua zonă comercială, să-i arătați câte niveluri subterane poate avea o parcare, să-l vânturați nonșalant prin fața magazinelor cu pedigri european și să-i oferiți o tratație la terasa de unde se vede frumos Palatul Culturii.
Acuma, să presupunem că vărul Stelică nu trăiește în satul în care și cooperativizarea a ajuns târziu și a mai văzut aeroporturi pe dinăuntru, la viața lui. E mai greu să-l dați pe spate cu magazinele cu care ne mândrim noi, dar care, acolo unde trăiește el, sunt pentru oamenii cu bani puțini.

Atunci vrei să-i arăți, cu tot patriotismul local, că avem și noi lucruri valoroase arhitectural, cultural și spiritual, de care nu prea a văzut el în țara de unde vine.

Cam despre asta a fost vorba sâmbătă dimineață, când drăgălașii blogărași și blogărițe înhămați la proiectul Kooperativa 2.0, sub mândra coordonare a Andreei Ignat au pornit la (re)descoperirea valorilor autentice locale. De ajutor au fost tinerii și inimoșii membri ai școlii de ghizi, Marian Matei, Victoria Bejan și Alex David care au schițat un parcurs interesant și plin de surprize.



Zona de desfășurare a fost cuprinsă între Teatrul Național și Palatul Culturii. Ce poate fi așa interesant pe o lungime de nici jumătate de kilometru, unde sunt numai clădiri pe care le-ai văzut și răs-văzut de atâtea ori?!
Asta o să urmeze, cu vorbe și imagini, mai la vale...

Am vizitat Teatrul Național „VasileAlecsandri”, într-un moment în care nu era spectacol, nu se desfășura vreun miting politic sau de altă natură, adică în fabrică erau doar scenografii care montau niște decoruri și, bineînțeles, personajul central, care îndeplinea mai multe funcții: paznic, ghid și consultant tehnic pentru cei de pe scenă. Am făcut poze, am primit informații, am admirat clădirea.



Mai multe detalii găsiți pe site, inclusiv un tur virtual. O să vedeți de ce BBC îl consideră pe locul doi în lume ca valoare arhitecturală.

Am trecut prin fața Palatului Roznovanu, cunoscut printre prieteni drept sediu al Primăriei. Ne-am oprit pentru un scurt ghidaj despre istoricul clădirii, informații pe care le puteți găsi și pe site-ul oficial.
Nu insist prea mult, dar mi-am amintit celebrele prezentări pe care le făcea fostul primar Constantin Simirad, oaspeților de seamă. Poate că ar fi interesant de făcut un tur virtual cu bonomia și umorul atât de caracteristice lui Simirad.

Am fost primiți la Catedrala romano-catolică din Iași, unde am avut ocazia să admirăm construcția majestuoasă, impunătoare și cuprinzătoare (2000 de persoane), pictura în mozaic și Memorialul Anton Durcovici. Pozele vorbesc mai departe:






Cum se vede Iașul de pe acoperișul Catedralei? Cam așa:





Calul e al nostru, Vodă al cui e?



Cine vrea să viziteze Palatul Culturii (care se va deschide oficial pe 27 aprilie) se întâlnește cu statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Pentru ghizi, statuia e o mare binecuvântare, pentru că au posibilitatea să spună snoava statuilor încurcate de sculptorul francez, care primise în același timp comanda pentru Ștefan, dar și pentru un boier polonez. Vorba e că Ștefan ar fi ajuns în Cracovia, iar noi ne-am mândri cu reprezentarea unui polonez pe care nu știm cum îl cheamă. Calul, însă, poartă stema Moldovei, așa că putem fi siguri că măcar iapa e de-a noastră.

E suficient să intri în Palat, că aici muzeografii spulberă imediat mistificarea și putem răsufla liniștiți: Vodă e cu noi!
S-a terminat reabilitarea Palatului! Palatul Culturii este ultima construcție realizată în stil neogotic din lume! Asta am aflat de la istoricul Sorin Iftimi, un istoric dedicat pasiunii și profesiei sale, dar și un om cu rare calități sufletești. De asemenea, am apreciat ajutorul și prezența Coraliei Costaș, șefa PR-ului din Palat.

Ce e nou: TOT!






Sala Voievozilor:





Sala Henri Coandă:



Restaurarea unei săli de judecată (Palatul Culturii a fost, la început, palat administrativ și de justiție):



Restaurări arheologice cu planșeu de sticlă:





Turnul cu ceas:










Am văzut și ceva din expoziția Aurul şi Argintul Antic al României“ (am pile!). Sfatul meu e s-o vizitați. N-am avut voie să fac poze, dar obiectele respective dau de gândit pentru câteva teme: ce sunt miile de ani, cum s-au putut face asemenea lucruri, de ce nu e un păcat să fii mândru de istoria țării.

Cum se vede orașul din locul cel mai înalt al Palatului: (ne-a ajutat puțin și soarele):






Bisericile Sf. Nicolae Domnesc și Sf. Gheorghe, foste sedii ale Mitropoliei Moldovei, au împlinit traseul nostru cultural, locuri pe care le recomandăm tuturor pasionaților de istorie și spiritualitate. Aș recomanda, pentru cei interesați, și Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi. La Biserica Sf.Gheorghe, aflată în curtea Catedralei Mitropolitane, am putut admira pictura în mozaic, care se mai găsește și la Biserica Sf. Martiri Brâncoveni:



N-ar trebui să închei fără să menționez sprijinul decisiv al colegilor noștri Victor Cojocaru și Constantin Ciobanu, care au făcut poze (profesionist) și ne-au dat și nouă (altruist), pentru că altfel nu-mi rămânea să blestem cardul sd din telefon (32 Gb), care a crăpat taman la spartul târgului. Fără ei n-aș fi avut poze de pus pe blog. 

Am început aventura noastră sub soarele răcoros de la 9:30 dimineața, la statuia lui Alecsandri din fața Teatrului. Pe la 14:00 s-a terminat periplul și, așa cum șade frumos pentru orice întrunire tovărășească, ne-am așezat la masă.

Este vorba despre Cârciuma Veche de pe pietonal, care nu fusese inclusă în programul inițial, dar care ne-a aținut calea. Ce am văzut frumos: meniul în limbaj pitoresc, bucătarul (care știe ce talent are) și muzica (autentică). Mai e de lucru cu tipul care se ocupă de vinuri, că aia numai Fetească Neagră n-a fost. Cu ce m-am ales, s-a văzut pe FB (adică o porție gospodărească de șașlâk, cu o garnitură apreciată și un sos stupefiant!). Colegele, mai tinere, unele dintre ele – blogărițe de modă s-au alintat cu câte o salată din care au ciugulit cam jumate până când am terminat eu cu hartanul de carne. Cred că am câștigat mult în ochii lor. Glumesc. De-aș avea și eu voința lor! Da' dacă stau bine să mă gândesc, mie nu trebuie să-mi vină rochia de mireasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu