Se şterge doar o parte din penalităţi
În acest timp, ieşenii solicită informaţii despre modul prin care ar putea fi scutiţi de plata unor sume importante. „În ultimele două săptămâni am avut în jur de 30 de solicitări în acest sens. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu vor fi scutiţi în totalitate de la plata penalităţilor. Să luăm ca exemplu un ieşean care în decursul timpului şi-a mai achitat din debit pentru a nu-i creşte penalităţile. Dacă acesta are în prezent o restanţă de 1.000 lei şi penalităţi în valoare de 3.000 lei, îi vor fi anulate penalităţile aferente celor 1.000 de lei, evident, după achitarea debitului, nu întreaga penalitate”, susţine Tudor Tudose, directorul SC Termo-Service. Articolul integral în Evenimentul
Penalitatile ar putea fi sterse si din dosarele de judecata
Astfel, reprezentantii SC Termo-Service SA sustin ca si persoanele aflate in procese de recuperare a debitelor cu furnizorii ar putea scapa de penalitatile generate de datoria inregistrata la data adoptarii legii. "De exemplu, daca o persoana are un debit de 1000 lei si penalitati tot de 1000 lei, generate de aceasta datorie, si se afla in proces de judecata, ar putea scapa de penalitati, daca-si achita datoria. Procesul ar fi inchis astfel, pentru ca datoria se recupereaza intr-un final, iar penalitatile se anuleaza conform legii respective. Este o masura buna, dar nu poate fi aplicata deocamdata pentru ca nu au aparut normele metodologice. Intre timp, am primit si cereri in acest sens, de la oameni care ar fi tentati sa-si achite datoriile pentru a scapa de penalitati si inclusiv de procese", a declarat Tudor Tudose, directorul SC Termo-Service SA. Ştirea poate fi citită integral pe Bună Ziua Iaşi.
Câteva observaţii:
1. E foarte bine că se reduc datoriile populaţiei. În istoria recentă au mai fost câteva încercări, nefinalizate corespunzător, din păcate. Este cazul ca statul să intervină cu compensaţii la toate masurile de sacrificiu din perioada crizei.
2. De remarcat că nu vor fi şterse toate penalităţile, ci doar cele pentru care este achitată restanţa. Pentru restanţe achitate deja, care au produs penalităţi aflate în prezent pe lista de plată, obligaţia revine proprietarului sau chiriaşului, după caz.
3. Furnizorii nu ştiu cum vor anula penalităţile. Ce furnizori vor anula penalităţi şi ce se va întâmpla cu procesele de penalităţi câştigate de către aceştia, unele aflate deja la executare? Să sperăm că normele vor clarifica această problemă.
4. Cine va verifica veniturile solicitanţilor? Ce acte vor fi necesare? Vor fi suficiente adeverinţele de venit şi declaraţiile pe proprie răspundere? Conform legii, impunerea majorărilor de întreţinere este un drept al asociaţiei. Dacă acest drept va fi transferat altor instituţii se vor complica socotelile asociaţiei. În afară de temporizarea produsă de plimbarea actelor de la o instituţie la alta, va apărea şi problema corelării intereselor furnizorilor. Dacă un cetăţean plăteşte 1000 de lei restanţă şi 1000 de lei penalităţi (cazul simplu citat) cărui furnizor îi vor fi repartizate penalităţile (inclusiv radierea lor)? Dacă sunt mai mulţi, cine şi cum va face repartizarea?
Sper că normele vor apărea cât mai curând şi vor conţine instrucţiunile necesare şi corecte, astfel încât să putem aplica eficient şi în avantajul cetăţenilor legea nr. 175/2010.
Cam veche fotografia de pe bzi. Nu sta bine la statura de director :)
RăspundețiȘtergereSa vezi ce poze am din vremea copilariei! Intimplarea face ca poza din ziar a fost facuta dupa ce am fost implicat intr-un accident rutier. O alta masina a venit cu viteza si a lovit spoilerul din spate al masinii pe care o conduceam. Au venit la fata locului politia si cativa ziaristi (nu stiu care au ajuns primii), dar in ziare n-a mai aparut nimic. Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca as fi fost autor al accidentului ;)
RăspundețiȘtergere