joi, 15 octombrie 2009

Ultima grijă a lui Băsescu

Băsescu are toate motivele să ţină în mână cel puţin două ministere. Cel al Finanţelor, pentru că un ministru ostil ar putea găsi lucruri delicate în acordul cu FMI, care ar putea demonstra că s-a negociat „în genunchi”, de către Guvernul Boc 2, iar banii mulţi, obţinuţi în condiţii revoltător de defavorabile, sunt destinaţi liniştirii revoltelor sociale până la momentul alegerilor, nicidecum dezvoltării sau atenuării efectelor crizei economice. Un atare raport privind banii de la FMI ar accelera căderea în opţiunile electorale a candidatului Băsescu.
Cel de-al doilea minister vital pentru acelaşi candidat este cel al Internelor, scânteia care a şi provocat criza politică. Dacă sunt reale temerile opoziţiei (majoritare) privind intenţia de fraudare a alegerilor, de către PDL, nu cunosc. Dar ştiu ce s-a întâmplat la alegerile ultimilor doi ani, prin participarea personală, în calităţi oficiale, în cadrul birourilor electorale, la diferite niveluri. Supuşii ministerului de interne ştiu foarte bine cine e şeful. În cazul acesta se pot cumpăra voturi în uşa secţiei de votare exact în momentul în care pe poliţist îl orbeşte neonul de putere mică, iar eventualele reclamaţii referitoare la infracţiuni eşectorale sunt tratate cu celeritatea cu care au fost descoperite camerele mortuare ale vechilor faraoni. În anchetă intră doar acţiunile opoziţiei. Microbuzele cu votanţi, sacoşele cu alimente, intimidarea făţişă pe străzi a votanţilor adversarilor politici sunt tolerate doar atâta timp cât şeful are cravată portocalie. Aplicarea discreţionară a legii produce şi o denaturare a rezultatelor votului şi rezultatele prezidenţialelor din 2004 ne spun foarte clar cât de mult poate conta un vot.
Dacă Băsescu rămâne fără cele două ministere este un candidat fără şanse. De aceea ar fi dispus să accepte chiar un guvern în care PDL este vioara a doua, numai să aibă la îndemână butoanele puterii.
Opoziţia l-a prelucrat „la rece”, în mod profesionist şi implacabil, astfel încât orice reacţie a avut preşedintele n-a arătat decât că este singur, disperat şi incapabil să iasă din corzi. Singurul scut de care se foloseşte, în mod inabil şi patetic, este Constituţia României. Care îi spune că preşedintele, în baza puterilor democratice, are dreptul de a desemna premierul.Care premier îşi alege miniştrii, după care merge să fie binecuvântat, întregul guvern, de către parlament. Deci parlamentul decide. Pentru că parlamentul, în totalitatea sa, reprezintă toate opţiunile politice ale cetăţenilor ţării. Preşedintele este deţinătorul a doar jumătate din cele vreo 30 de procente din masa electorală a României. Acum 5 ani. Timp în care a mai fost şi un referendum de demitere, în care doar vreo 20 la sută dintre români au arătat că sunt alături de el, în condiţiile în care nu candida împotriva cuiva. Adică, acum, cu o săptămână înainte de a intra în campania electorală, pe final de mandat, Băsescu mai are doar foarte puţină reprezentativitate faţă de cetăţenii acestei ţări. În joc nu e dreptul dat de Constituţie, ci interesele generale ale românilor. Iar dorinţele românilor sunt reprezentate de cei care au fost aleşi cel mai curând. Parlamentul are un an de când a fost ales, uninominal, ceea ce stabileşte o relaţie directă între ales şi alegător, deci are toate drepturile de a hotărî în numele cetăţenilor României. Ceea ce nu are Băsescu, decât, eventual, după 6 decembrie, dacă acest popor incredibil de răbdător îi va mai da o şansă la cea mai înaltă funcţie din stat.
Băsescu ar trebui să ţină cont de părerea românilor, prin reprezentanţii săi legali, adică parlamentarii aleşi acum un an. Guvernul nu poate fi o ambiţie personală, o miză într-un joc de orgolii, mai ales în aceste momente de criză.
Băsescu greşeşte şi tot mai multă lume îşi dă seama de asta. Inclusiv membrii PDL sunt în conflict cu el, cât timp îşi dau seama de alunecarea în penibil pe care le-o serveşte părintele lor spiritual. Mai mult, jocul păgubos la care i-a împins prin declanşarea ostilităţilor faţă de foştii parteneri de guvernare, care i-a scos de la masa bucatelor de fiecare dată, i-a nemulţumit destul de serios. Ar putea fi chiar decisivă supărarea lor.
Băsescu a jurat de multe ori iubire veşnică poporului. Riscă să afle că poporul şi-a pierdut încrederea în el şi în promisiunile făcute în ultimii cinci ani. Memoria precedentului dictator este încă vie pentru foarte mulţi români. Dacă Băsescu are sau nu dreptul să desemneze premierul, dacă trebuie să ţină cont de parlament sau nu, sunt nuanţe ale interpretărilor de cuvinte. Ultima grijă a lui Băsescu ar trebui să fie o ieşire onorabilă de pe scena politică, pentru că rămânerea sa în funcţie, în absenţa respectului faţă de cetăţeni, nu mai este posibilă.

10 comentarii:

  1. L-am vazut mai devreme pe Adreian Videanu la Antena 3 cum incerca sa justifice gesturile presedintelui cu Constitutia "in mana" , la propriu. Dincolo de faptul ca logica sa era una intoarsa oricum numai sa-l justifice pe presedinte, atitudinea sa a fost una de sfidare pe fata. Intrebat care a fost propunerea PD-L-ului pentru primul ministru a spus cu nonsalanta ca nu spune. Un fel de joc de-a soarecele cu pisica pe fata de parca privitorii ar fi ultimii prosti. Nu am auzit nimic de planurile anticriza, nu am auzit nimic de reformele din domeniul sanatatii, in speta, ca tot e ministru de resort.
    Daca Basescu vrea un guvern in care PD-L sa fie mana a doua? Ma indoiesc. Basescu vrea totul pana la alegeri. Inclusiv la a apela la guverne nesustinute de majoritatea legitima pentru a pica in Parlament, pentru a declansa alegeri anticipate. Oricum nimeni nu trebuie sa detina puterea in ministerele de interes (interne si finante, pe putin), chiar daca asta inseamna instabilitate politica, financiara, criza prelungita. Situatia asa cum este acum ii poate conveni lui Basescu: sa aiba acele ministere chiar si pe fondul unui guvern cu atributii restranse.
    Personal, insa, tare as vrea sa vad in luna urmatoare tot atatea greve care sa blocheze tot, greve ale tuturor celor nemultumiti de situatia din tara asta care merge spre tot mai rau. Cand am auzit prima oara de posibilitatea ca oamenii sa iasa in strada de nemultumire, am vazut varianta asta total necredibila. Acum nu mai cred decat ca este singura varianta viabila.

    RăspundețiȘtergere
  2. Reprezentantii PDL, in frunte cu Basescu, isi bat joc de toti cetatenii, inclusiv de propriul electorat. Trateaza guvernul de parca ar fi sereleul la care sunt ei actionari. Ar fi trebuit sa invete ceva din lectia PNTCD. Chiar sunt curios ce reactie va avea electoratul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Base vrea cel putin trei ministere: inca unu, nu conteaza care sa fie pentru Elena :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu inteleg cum Basescu a putut crea in 2004 un curent atat de puternic asupra sa in jurul ideii de salvator, justitiar, om politic al poporului. Nimic din toate acestea nu s-au justuficat in mandatul sau. Nu a schimbat nimic in acest timp, nu a reformat nimic, a distrus sistemul de justitie si l-a indesat mai mult in incertitudine. iar ca om politic in afara certurilor continue nimic nu a facut. A incercat si incearca in continuare sa atraga toata forta si puterile din stat spre sine pentru a conduce intr-o maniera care numai democratica nu e. Si intoxicarea cu demiterea Parlamentului o demonstreaza in ultima vreme, si dorinta arbitrara de a nu consulta partidele care detin majoritatea parlamentara pentru numirea primului-ministru. Starea de incertitudine politica ii convine, asta chiar daca FMI a cerut stabilitate politica pentru a finanta in continuare Romania, asta chiar daca s-a mintit cras cu privire la posibilitatea de plata a pensiilor si salariilor pentru 2010. Nu stiu pentru ce as putea sa-l mai votez inca un mandat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe scurt: nimic nu te poate motiva sa-l votezi pe Basescu. Ar fi impotriva oricarui instinct de conservare. Dereglarile de comunicare politica au efecte pana la nivelul fiecaruia dintre noi, in plan personal. Cum ar fi sa ma urc intr-o masina condusa de un drogat? Nu-mi pun viata in pericol?

    RăspundețiȘtergere
  6. L-am vazut aseara pe Iohannis. Dincolo de faptul ca e total opusul lui Boc, se observa aliura de tehnocrat. Personal, mi-a placut. Parca sufla un alt aer prin sfera politica, desi consider ca a apela la tehncrati merge, in marja jocurilor politico-democratice, pana intr-un punct si in anumite momente. De altfel, asta a spus-o si Iohannis. Dar ce vreau sa spun: sibianul a punctat foarte bine un aspect: De ce Basesu nu vrea reprezentantul majoritatii ca viitor prim-ministru.
    Simplu: pentru ca a valida acum un prim-mministru care sa nu-l serveasca inseamna a-l valida cel putin pentru o perioada mai lunga decat finalul sau de mandat si, mai ales, un posibil mandat viitor al sau(asta daca mai iese presedinte). In alta ordine de idei, pus in fata de a fi simplu conciliator intre puterile statului (Parlament, Guvern, Justitie, etc), cum o spune Constitutia, Basescu merge pe aceeasi idee a abuzului de putere. Posibila lovitura de stat spun mai nou unii in plan intern dar si in plan extern (de vazut publicatiile externe, felul in care s-au pozitionat in fata jocului de picior pe care Basescu si compania l-a facut fata de Parlament).

    RăspundețiȘtergere
  7. IUBIREA VESNICA A LUI BASESCU CATRE "bobor":
    (Fragmente din memoria selevtiva a poporului)
    -cei 1 milion de someri pentru care isi da demisia neconditionat
    -intalnirile neconditionate din 3 in 3 luni din Piata Universitatii
    -salariile marite bugetarilor cu 50% cu acord prezidential
    -scaderea economica de 8% prognozata de The Economist pentru acest an
    -scaparea tarii de "coruptii sistemului" in frunte cu Videanu, mai nou undeva pe locurile 20-30 in Capital
    -cresterea pensiei medii de la 32% (atunci) in patru transe pana la 40% din salariu mediu

    RăspundețiȘtergere
  8. Basescu s-a incapatanat sa impuna un guvern care sa enerveze majoritatea parlamentara tocmai pentru a-l pica la examen si a prelungi perioada interimatului care e in curtea pd-l-ului.o sa traim bine cand Basescu va pleca.

    RăspundețiȘtergere