vineri, 23 octombrie 2009

Ce e referendumul și ce vrea tata lui

Băsescu face referendum. Băsescu candidează la prezidențiale. În cazul ăsta, Băsescu va fi pe două buletine. Pe un buletin va intreba: „Nu-i așa că parlamentarii vă sunt antipatici? Nu v-ar place să-i dăm jos, să-i umilim, să le arătăm noi lor. Să-i reducem cu 35%! Votați Băsescu!” Pe al doilea buletin, candidatul Băsescu zâmbește șmecherește: „Eu sunt ăla cu referendumul. Ală care îi belește pe parlamentari. Nu-i așa că eu sunt candidatul cel mai bun? Mai vreau cinci ani la Cotroceni!”
Trecând peste prostia cu referendumul, pentru că modificarea Constituției României (despre asta e vorba) trebuie făcută după o dezbatere aplicată, cu toate instituțiile democratice, într-un moment neviciat de influențe electorale. Trebuie clar prevăzute atribuțiile noului parlament, dar și modul în care va conlucra cu celelalte puteri ale statului. Parlamentul era (până la referendum) singura instituție care respecta principiul separației puterilor în stat. Eu aș fi de părere că președintele trebuie să fie șeful executivului - așa cum e și în realitate (acum, nu pe vremea lui Tăriceanu).
De ce face Băsescu idioțenia asta? Pentru că are nevoie de un vehicul electoral. La remorca referendumului Băsescu vrea să intre în turul doi. De asta consultarea are loc pe 22 noiembrie, la turul I și nu pe 6 decembrie, la turul II. Băsescu se teme că va sta la televizor în timpul confruntărilor din finală, chibițând rezultate care nu-l mai privesc. Faptul că Boc este dorit în funcție și la vreme de alegeri, că Nica a fost mătrășit pentru amenințarea confiscărilor în cazul autobuzelor electorale și că insipidul Croitoru ține ocupate presa și partidele îmi întărește convingerea (vorba unui renumit gigolo) că Băsescu are puține speranțe lucide în ce privește campania în care tocmai am călcat.
Să-l cred, oare, pe Băsescu că din cauza parlamentului n-are CET-ul cărbuni? Că din cauză că-s ăia prea mulți nu vin banii de la FMI, că de asta n-are el păr pe frunte? I-aș recomanda o soluție mai simplă: să ochească un partid cu cele mai multe mandate, fix ăla care pleacă din parlament când se discută moțiunile sau raportul Udrea și să-i ceară să plece din instituție până la concurență cu numărul 300, precum spartanii. E simplu, poate să-l cheme pe premierul-demis și să-i zică: „Bă, Emile, ia vino-ncoa. Hai, suie-te pe ceva să te văd și eu. Bă, piticule uite ce idee mi-a dat Johnnie. Cum care Johnnie? Walker, mă! Voi câți sunteți? 170? Mulți, bă, prea mulți! Ia cărați-vă bă acasă, că e cam mare parlamentu' ăsta și pe aici au dispărut cam multe. Ia hai, roiu'! Să mă suni când ajungi la Cluj!”
În orice caz, nu cred că cetățenii se vor lăsa prostiți de mescamba prezidențială. Chiar sunt ciurios cât se cheltuie pe campania electorală a referendumului și cât se va transforma în bunăvoință față de candidatul-jucător. Asta, dacă tot vrea să facă economii. Cred că cei mai mulți dintre cetățeni vor vota „DA” la referendum, ca să se răzbune pe parlamentari și să-i dea satisfacție traianului și vor vota candidatul preferat, altul decât Băsescu ca să se răzbune, un pic, și pe el.

6 comentarii:

  1. Faza cu referendumul e cat se poate de clar ca e dupa bunul plac al lui Basescu. Asta pentru ca dupa un posibil rezultat pozitiv si referendumul devine cumva consultativ in fata necesitatii unei legi constitutionale (atentie nici organica, nici ordinara) care sa treaca prin Parlament si sa obtina majoritatea aici. Pe de alta parte, mi se pare o mare prostie pendulumul asta intre aviz consultativ parlamentar anulat de o decizie prezidentiala, anulata , la randul ei de o lege constitutionala. Libertatea presedintelui de a folosi dupa bunul plac practica referendumului e lasata tocmai de un aviz consultativ.
    Dincolo de toate astea, Basescu are nevoie de teme de campanie, mutarea atentiei de la posibile atacuri catre sine iar aceast fapt se poate face pe o tema extrem de populara. Din punctul meu de vedere, vreau sa vad daca vor face majoritate pentru a se valida referendumul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ironia ta cu "presedintele sa fie si seful executivului" i-ar putea trece prin cap lui Basescu si chiar i-ar surade. Pana mai ieri auzeam explicatii ale lui Base care zicea ca in SUA sunt doar 100 de membri in Camera superioara a "Parlamentului" lor asta fata de noi, cica. De ce nu o fi continuat Base ca mai sunt inca vreo aproximativ 435 in Camera Inferioara. Oricuum comparatia e din topor. Dar mai stii? Ideea de a fi si presedinte si premier tot de la SUA o poate prelua. Nu e decat un prim pas spre prezidentialism , asta stipulat clar si in Constitutie (asta apropos de gafa, premeditata sau nu a lui Blaga care a zis ca Romania este o republica prezidentiala si nu parlamentara). La ce sa ma mai astept de la Base?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi s-a părut de prost-gust oferta lui Băsesccu pentru Geoană. Cum să propui unui adversar să fie prim-ministru cu condiția să renunțe la campanie? Asta în lege se cheamă mită electorală. Când vom trăi într-o țară în care președintele respectă legile?

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact acolo statea limitarea cheltuielilor: la a avea 300 si nu 400. Dar cheltuielile pentru referendum? dar cheltuielile PD-L-ului pentru prezidentiale? Pentru Elena Basescu? Astea nu se pun?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca pedeleii cheltuie bani, e placerea lor perversa. Sa nu cheltuie banii statului, iar ceea ce dau ei de la partid sa nu fie din furaciunea patrimoniului public.

    RăspundețiȘtergere
  6. referendumul asta a aparut din nevoia de a avea si Basescu un motto in campanie...pentru ca in 5 ani a epuizat toate promisiunile neonorate....si akuma ne arunca cu prosteala referendumului.
    credeti ca daca vor fi cu 35 % mai putini parlamentari se va reduce personalul gigant de la Casa Poporului sau va arde mai putine becuri acolo...BASE PA

    RăspundețiȘtergere