marți, 14 decembrie 2010

Legi bune pentru datornici, nu şi pentru bun-platnici

O temă de dezbatere foarte necesară în Evenimentul: "Sărbători fără căldură"
Ideea e că, aşa cum e croită legea, încă de la prima formă a legii 114/1996 (a Locuinţei) recuperarea restanţelor de la datornici se poate face doar pe calea judecăţii, în instanţă. În acelaşi timp, furnizorii au heblul (imaginar) la îndemână şi nu prea glumesc când e vorba de plata facturilor. Curentul, gazul, apa, telefonul, cablul tv sau conexiunea internet pot fi tăiate într-o clipă, fără frământări de ordinul: "oare au oamenii ce mânca pe timp de criză?"
În acelaşi timp, un datornic rău intenţionat poate amâna plata datoriilor la nesfârşit prin angajarea unui avocat cunoscător de tertipuri juridice, prin tot felul de contestaţii şi alte manevre simple.
De suferit au proprietarii cu plata la zi, unii dintre ei pensionari cu venituri mici, care au prima grijă să plătească asociaţia. Cu toate că sunt buni platnici şi fac sacrificii importante ajung, uneori, să sufere din cauza vecinilor cu datorii.
Ce e de făcut?
În primul rând, cred că ar trebui despărţite apele: familii aflate în criză şi cetăţeni de rea-credinţă. Pentru prima categorie ar trebui canalizat efortul statului, prin ajutoare şi măsuri de suport. Subvenţiile acordate astfel ar trebui să acopere cheltuielile minimale de întreţinere pe perioada de criză a familiei. În felul acesta datornicii n-ar mai fi o povară pentru vecini.
În cazul vecinilor de rea-credinţă (şi cunosc multe cazuri din acestea, din păcate prea multe) legea ar trebui să găsească măsuri mai rapide şi mai eficiente. Poate ar fi o soluţie debranşarea individuală, dar această măsură poate fi aplicată tehnic doar în cazul distribuţiei individuale.
Fără apă, mulţi dintre rău-platnici pot fi convinşi să-şi achite restanţele. Deconectarea de la încălzire nu e o soluţie din cauza transferului de căldură prin pereţi. Noi am propus deja asociaţiilor să ne cheme la debranşarea de la apă şi acolo unde vom fi solicitaţi vom interveni rapid.
Însă aceasta nu e o măsură prevăzută de lege. Nu e interzisă, dar nu este menţionată ca măsură de recuperare a creanţelor.
Este necesară deci, dezbaterea privind măsurile de recuperare. Întrebarea e cine va reacţiona la această temă şi dacă se vor produce efectele necesare pentru redresarea situaţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu