miercuri, 17 iulie 2013

Iată ce-am pățit când m-am întors din concediu

Ne-am gândit că nu putem lua cățelușa cu noi în avion și ne va fi greu să avem grijă de ea cât suntem în locuri străine, astfel că ne-am gândit să-i oferim un adăpost timp de vreo 10 zile. Ce poate fi mai bun pentru Rontzy (șapte luni pe 18 iulie, Shi-Tzu alb cu galben), decât o pensiune pentru animale de companie? L-am luat pe Google la întrebări și am gasit mai multe variante. Oferte, una și una: 50 de lei pe zi – culcuș și mâncare, împreună cu afecțiunea lor sinceră. M-a cuprins invidia: pe noi ne-a costat 800 de euro o căsuță la un km de plajă, nouă persoane. Trei dormitoare, două terase, două băi, grătar și liniște în jur de puteai să asculți greierii (chiar erau și făceau ca niște vuvuzele). Adică 12,7 euro de persoană, în românește 57,14 lei pe zi de sejur.
Nu e mare diferența, nu? 50 de lei pe zi pentru câine în pensiune canină la Iași, 57 de lei pe zi pentru un om în frumusețile Toscanei. M-am gândit că nici tariful de administrare nu e de 50 de lei pe zi (cu tot cu curățenie) pe zi, ba chiar nici pe lună. Așa am ajuns să caut oferte mai ieftine. Am găsit, 20 de lei/zi la o pensiune renumită pentru dresajul câinilor. Mă gândeam că 12 zile vor fi suficiente ca să învețe să-și facă nevoile afară, deoarece scutecul pentru câini este inutil în cazul animalelor învățate să facă pe covor. Am spălat covorașul de două ori (bine de tot) și e limpede ca apa distilată că trebuie să schimbăm ceva.
Când am dus-o la „pensiune” era prea târziu să pot renunța. Într-o încăpere cu vreo 5-6 cuști din care doar una cu căței de talie mică, lătrau, urlau și se zbuciumau mastodonți ciobănești, lupi, buldogi și mai știu eu ce, de mi s-a făcut frică. În cușca celor mici, încă un Shi-Tzu și un Yorkshire terrier au luat-o în primire ca pe un deținut imberb într-o pușcărie de maximă securitate. Ar fi trebuit să-mi dea de gândit. Dar, avionul mâine dimineață, alte treburi presante de rezolvat, așa că am căutat să mă asigur: „N-or s-o mănânce ăia?” „Stați liniștit, vor numai s-o pupe puțin”, mi-a zis șeful de-acolo, cu un zâmbet larg, de parcă știa că n-o să-mi priască plecarea.
„20 de lei pe zi, asta e, viață de câine...” mi-am făcut eu curaj și am lăsat-o scâncind. Trec peste figurile că nu erau ștampilate nu știu ce vaccinuri în carnetul ei, de parcă nu era destul de bună să doarmă pe rumegușul comun al cuștii.
Am plecat – m-am întors. Am sunat înainte, să fiu sigur că e în regulă: „vin s-o iau, se simte bine?”, „se simte bine, ce să aibă?” s-a mirat vocea. Era pregătită, în biroul oficial al pensiunii (încă tot nu cred că e un termen propriu), nu erau alți câini prin împrejurimi (lipseau mastodonții de la ora de dresaj în curte) și duhnea îngrozitor.
Ne-a mirosit circumspect, apoi și-a dat seama cine suntem (sau și-a adus aminte) și abia după aceea s-a bucurat că ne vede. Ne-am convins că e cățelușa familiei și am început preparativele de preluare: 240 de lei, fără chitanță, „s-a mai îngrășat că i-am dat numai Junior starter, ajută și la stres”, dar tot nu știa să facă afară.
Revedere emoționantă, baie cu șampon, a început să semene cu ce știam. Dar nu s-a terminat aici.
Am constatat că strănută, tușește și încearcă să expectoreze, fără succes. „Poate are ceva în gât, ce a mâncat?” Fuga cu ea la doctor. Cabinetul din Străpungere Silvestru, din zona Țigarete, pe care îl recomand cu toată convingerea. Bolnavă, injecții, supozitor, temperatură aproape de 40 Celsius. Rețetă cu siropuri și supozitoare, mai mergem și mâine la control. Nici nu mai spun cât costă.

I-am cumpărat un ham, ca să n-o mai deranjeze lesa și patru oase cu umplutură gustoasă, deși cred că ne-a iertat de la început. Probabil că va scăpa în câteva zile, dacă nu e boala aia care se vindecă în două săptămâni, dar stau și mă întreb: oare ce cred câinii despre oameni?